Om startsiden

corinna.hammerstingl@f24.com oppdatert fra corinna.hammerstingl@f24.com

Om startsiden

Startsiden gir deg en oversikt over alle hendelser som er tilgjengelige for den aktuelle brukeren. Her får du også tilgang til hendelsesstatistikk.

Som standard får du en oversikt over alle aktive hendelser under Startside-fanen: Til venstre finner du listen og detaljvisningen for hver hendelse, og til høyre vil du få et kart over posisjonen til alle hendelsene.

Hendelser

Hendelser er arbeidsområdet som vises når du åpner menyelementet Startside.

Listevisningen

Listevisningen til venstre viser alle hendelser som er tilgjengelige for den aktive brukeren. Aktuell hendelse er markert med fet skrift. Informasjonen og elementene i hendelseslisten vises i kolonner.

Hvis du vil sortere hendelseslisten etter verdiene i en bestemt kolonne, klikker du på den respektive kolonneoverskriften. Klikk på kolonneoverskriften flere ganger for å bytte mellom stigende og synkende rekkefølge.

Hvis du vil vise hendelsesdetaljer, klikker du på den respektive hendelsen for å se detaljene i vinduet Detaljvisning under listen. Eller dobbeltklikk på hendelsen for å vise detaljene i et lysbilde i vinduet til høyre.

Følgende typer informasjon vises i listen:

Element

Beskrivelse

Statusikoner

Ikoner som angir ulike hendelsesegenskaper eller -statuser: Hendelsen er valgt som aktuell hendelse. : Tilgangskontroll er satt opp slik at kun visse roller kan se og jobbe med hendelsen. : Hendelsen er oppdatert etter at den ble registrert. Pek på ikonet for å se dato og klokkeslett for siste oppdatering. Det finnes ett eller flere vedlegg til hendelsen. Pek på ikonet for å se antall vedlegg.

Rapportert

Dato og klokkeslett da hendelsen ble rapportert.

Siste aktivitet

Viser når noen sist jobbet med denne hendelsen.

ID

ID-nummeret til hendelsen. Jo høyere tallet er, jo mer nylig er hendelsen registrert.

Hendelse

Emnet eller navnet på hendelsen.

Hendelsespotensial

Navn og ikon (hvis tilgjengelig) for det aktuelle hendelsespotensialet. Hvis en beskrivelse er tilgjengelig, vises denne når du peker på det potensielle navnet.

Sted

Viser stedet for denne hendelsen.

Klikk på overskriften i hver kolonne for å sortere listen basert på disse attributtene.

Tilgjengelige tiltak:

 Ny

Klikk for å åpne dialogboksen for registrering av en hendelse.

 Søk

Klikk for å åpne søkefeltet.

For å se flere alternativer går du til. Velg tiltak:

class="field-left">Jobb med denne hendelsen

Klikk på Aktiver denne hendelsen.

Rediger

Klikk for å redigere hendelsen. Denne knappen er bare tilgjengelig for aktive hendelser i listevisningen under hver hendelse.

Lukk

Klikk for å lukke hendelsen. Denne knappen er bare tilgjengelig for aktive hendelser i listevisningen under hver hendelse.

Slett

Klikk for å slette hendelsen. Denne knappen er bare tilgjengelig for lukkede hendelser.

Gjenopprett

Klikk for å gjenopprette hendelsen. Denne knappen er bare tilgjengelig for slettede hendelser.

Funksjoner

Funksjonslinjen i listevisningen kan inneholde følgende elementer:

 Vis kartet

Klikk for en oversikt over alle aktive hendelser som er plottet inn på et verdenskart. Klikk på den merkede destinasjonen på kartet for å se tittelen på den valgte hendelsen.

 Eksporter til Excel

Klikk for å eksportere listen over alle hendelser som vises i listevisningen til Excel.

 Vis lukket / Vis åpen

Disse to funksjonene lar deg bytte mellom listene over aktive og lukkede hendelser. Kun tilgjengelig for kriseadministrator.

 Administrator

Klikk for å åpne dialogboksen for Hendelseshåndtering. Denne funksjonen er bare tilgjengelig hvis du har administratorrolle.

Registrer ny hendelse

  1. Klikk Ny på funksjonslinjen i Listevisning eller i dialogboksen Bytt hendelse på systemlinjen, og klikk på Registrer ny hendelse.
  2. Fyll ut feltene og velg innstillinger for hendelsen i dialogboksen som åpnes.     
  • Hendelsestype (må fylles ut) – klikk på eller merk av for én eller flere hendelsestyper
  • Hendelsespotensial (må fylles ut) – klikk for å velge hendelsespotensial (alvorlighetsgrad) for hendelsen.

Dialogboksen for registrering av en hendelse kan inneholde følgende elementer:

Felt

Beskrivelse

Kilde

Skriv navnet på personen eller organisasjonen som rapporterte hendelsen. Dette feltet har funksjonen Automatisk tekstfullføring. Dette feltet kan deaktiveres i modulinnstillingene.

Rapportert

Velg dato og klokkeslett da hendelsen ble rapportert. Som standard er aktuell dato og klokkeslett valgt. Hvis du vil velge en annen dato og/eller et annet klokkeslett, klikker du på feltet eller knappen Datovelger (), og i kalendervinduet som åpnes, velger du en dato og et klokkeslett og klikker på OK for å angi valgt dato og klokkeslett og lukke kalendervinduet.

Emne:

Må fylles ut. Skriv emnet eller tittelen til hendelsen.

Hendelsens tidssone

Som standard er standard tidssone for installasjonen (systemets tidssone) valgt. Du kan velge en annen tidssone fra nedtrekkslisten.

Beskrivelse

Skriv en kort beskrivelse. Disse feltene har funksjon for tekstformatering og for å legge til lenker eller bilder i teksten. Dette feltet kan deaktiveres i modulinnstillingene. Hvis installasjonen er konfigurert med en standardbeskrivelse, vises den i beskrivelsesfeltet. Du kan redigere eller erstatte standardbeskrivelsen.

Fase

Velg en fase fra nedtrekkslisten. Tilgjengelige verdier er standardverdier i systemet. Disse kan endres av CIM-administratorer.

Standard fasevalg er:

  • Overvåkning: Hvis det er visse hendelser som sannsynligvis vil inntreffe, kan du overvåke hendelsene og nyhetene. Bruk denne fasevelgeren i en tidlig fase – forhåndsmobilisering.
  • Mobilisering: Tiltakskort om hva du skal gjøre for å mobilisere i en tidlig fase av hendelsen. Ofte før hendelsen har skjedd, slik at personalet har oversikt over hva de skal gjøre.
  • Håndtering: Tiltakskort når hendelsen pågår. Dette er tiltakene du iverksetter for å håndtere situasjonen i sanntid.
  • Normalisering: Tiltak som skal iverksettes når hendelsen endres og kan defineres som over toppunktet. Bruk denne fasevelgeren for å gå tilbake til en mer eller mindre normal innstilling – som før hendelsen oppsto.
  • Evaluering: Når hendelsen er over, kan du bruke denne velgeren for å evaluere og lære av iverksatte tiltak for hendelsen.
  • Annet: Tiltakskort som ikke er tilknyttet noen faser.

Hendelsestype

Velg hvilken hendelsestype du vil registrere. Eksempler på hvilke hendelsestyper virksomheten din kan bruke:

+

  1. Naturkatastrofe
  2. Tap av kritisk infrastruktur
  3. Tilsiktet uønsket tiltak
  4. Markeds- og økonomisk utfordring
  5. Mulig omdømmeskade
  6. Brudd på informasjonssikkerheten

Hendelsestyper kan legges til, slettes og redigeres av CIM-administratorer. En hendelse kan inneholde flere typer. Hendelsestypene du velger vil avgjøre hvilke tiltakskort som automatisk er tilgjengelige for håndtering av hendelsen.

Hendelsespotensial

Velg et hendelsespotensial fra listen. Eksempler på hendelsespotensial bedriften kan bruke:

  • Lav
  • Middels
  • Høy

Hendelsespotensial kan legges til, slettes og redigeres av CIM-administratorer.

Organisasjon

Må fylles ut. Velg hvilke deler av virksomheten hendelsen gjelder for. Organisasjonen din er forhåndsvalgt som standard. Du kan endre valget hvis hendelsesomfanget tillater det.

Vedlegg

Klikk på Legg til vedlegg () for å legge til et vedlegg (for eksempel et dokument eller bilde).

Rediger hendelseskart

Du kan redigere hendelseskartet i hendelsesskjemaet når du registrerer eller redigerer en hendelse. I redigeringsmodus kan du zoome, panorere og søke etter koordinater i kartet. Du kan også redigere standard kartlag, og plassere markører, tegninger og tekster.

Hvis du redigerer hendelseskartet fra hendelsesskjemaet, kan du bruke fullskjermmodus til å utvide kartet, slik at det fyller hele skjemaet. Klikk på Fullskjerm-knappen nederst til høyre på kartet for å bytte til/fra fullskjermmodus. Hvis du redigerer kartet i fullskjermmodus, må du huske å gå ut av fullskjermmodus før du lukker skjemaet. Hvis ikke mister du informasjonen du hadde lagt til i skjemaet, før du begynte å redigere kartet.

Legg til markører, tegninger og tekster

Før du begynner å legge til markører, tegninger og tekster på hendelseskartet, må du markere det primære stedet for hendelsen. Først aktiveres derfor kun Tegn en markør-knappen blant tegneverktøyene som vises til venstre på kartet.

  • Hvis du vil plassere en markør på hendelsens primære posisjon, klikker du på Tegn en markør, og  deretter på stedet du vil plassere markøren. Hovedmarkørens posisjon er den eneste informasjonen om denne hendelsen som vises på et kart med flere aktive hendelser. Når hovedmarkøren er lagt til, aktiveres de gjenværende tegneverktøyene.

Prosedyren for å legge til andre markører er den samme som for å legge til hovedmarkøren. Den eneste forskjellen er at du kan legge til flere av hver av de andre markørtypene, men du kan bare legge til én hovedmarkør.

  • Hvis du vil endre farge før du legger til en figur, klikker du på fargevelgeren () og velger en farge. Klikk deretter på tegneverktøyet du vil bruke, og tegn figuren. Du kan ikke endre fargen på en figur etter at du har begynt å tegne. Hvis du ønsker å endre fargen på en figur, må du slette figuren, velge ønsket farge og deretter tegne figuren på nytt.
  • Slik tegner du en enkel eller kompleks linje:
  1. Klikk på Tegn én eller flere linjer, og klikk deretter på kartet for å markere det første punktet på linjen.
  2. Fortsett å klikke på nye steder for å legge til nye punkter på linjen. Når du tegner, kan du angre handlingene dine, ett punkt av gangen, ved å klikke på Slett siste punkt-knappen ved siden av verktøyet for å tegne linjer
  3. For å avslutte linjen, klikker du igjen på det siste punktet.
  • Slik tegner du en sirkel: Klikk på sirkel-ikonet, og deretter der du vil at sirkelens sentrum skal være. Fortsett å holde nede museknappen og dra utover til du har ønsket størrelse på sirkelen. Når du justerer størrelsen, vises sirkelens radius i en snakkeboble ved siden av sirkelen.
  • Slik tegner du et rektangel: Klikk på rektangelikonet, og deretter der du vil ha et av hjørnene på rektangelet. Fortsett å holde nede museknappen og dra i det motsatte hjørnet til rektangelet har ønsket størrelse og proporsjoner.
  • Slik legger du til en egendefinert figur: Klikk på figurikonet, og deretter på kartet for å merke det første punktet i figuren. Fortsett å klikke på nye steder for å legge til nye punkter i figuren. Når du tegner, kan du angre handlingene dine, ett punkt av gangen, ved å klikke på Slett siste punktet-knappen. Klikk på det første punktet igjen for å lukke figuren.
  • Slik legger du til en tekst i en markør eller figur, eller for å redigere teksten:
  1. Klikk på markøren eller figuren. Dette åpner teksten som for øyeblikket er tilknyttet markøren eller figuren.
  2. Klikk på Rediger-knappen i snakkeboblen og skriv inn en tekst, eller rediger/slett teksten som allerede er i tekstboksen.
  3. Hvis du vil lagre endringene, klikker du på Lukk-knappen i snakkeboblen eller klikker utenfor snakkeboblen.

Er du fornøyd?

Introduksjon

Arbeidsområde for administrator

Kontakt