Rediger hendelseskartet

corinna.hammerstingl@f24.com oppdatert fra corinna.hammerstingl@f24.com

Rediger hendelseskartet

Du kan redigere hendelseskartet i hendelsesskjemaet når du registrerer eller redigerer en hendelse. I redigeringsmodus kan du zoome, panorere og søke etter koordinater i kartet. Du kan også redigere standard kartlag, og plassere markører, tegninger og tekster.

Hvis du redigerer hendelseskartet fra hendelsesskjemaet, kan du bruke fullskjermmodus til å utvide kartet, slik at det fyller hele skjemaet. Klikk på Fullskjerm-knappen nederst til høyre på kartet for å bytte til/fra fullskjermmodus. Hvis du redigerer kartet i fullskjermmodus, må du huske å gå ut av fullskjermmodus før du lukker skjemaet. Hvis ikke mister du informasjonen du hadde lagt til i skjemaet, før du begynte å redigere kartet.

Legg til markører, tegninger og tekster

Før du begynner å legge til markører, tegninger og tekster på hendelseskartet, må du markere det primære stedet for hendelsen. Først aktiveres derfor kun Tegn en markør-knappen blant tegneverktøyene som vises til venstre på kartet.

• Hvis du vil plassere en markør på hendelsens primære posisjon, klikker du på Tegn en markør, og  deretter på stedet du vil plassere markøren. Hovedmarkørens posisjon er den eneste informasjonen om denne hendelsen som vises på et kart med flere aktive hendelser. Når hovedmarkøren er lagt til, aktiveres de gjenværende tegneverktøyene.

Prosedyren for å legge til andre markører er den samme som for å legge til hovedmarkøren. Den eneste forskjellen er at du kan legge til flere av hver av de andre markørtypene, men du kan bare legge til én hovedmarkør.

• Hvis du vil endre farge før du legger til en figur, klikker du på fargevelgeren () og velger en farge. Klikk deretter på tegneverktøyet du vil bruke, og tegn figuren. Du kan ikke endre fargen på en figur etter at du har begynt å tegne. Hvis du ønsker å endre fargen på en figur, må du slette figuren, velge ønsket farge og deretter tegne figuren på nytt.
  • Slik tegner du en enkel eller kompleks linje:
  1. Klikk på Tegn én eller flere linjer, og klikk deretter på kartet for å markere det første punktet på linjen.
  2. Fortsett å klikke på nye steder for å legge til nye punkter på linjen. Når du tegner, kan du angre handlingene dine, ett punkt av gangen, ved å klikke på Slett siste punkt-knappen ved siden av verktøyet for å tegne linjer
  3. For å avslutte linjen, klikker du igjen på det siste punktet.
  • Slik tegner du en sirkel: Klikk på sirkel-ikonet, og deretter der du vil at sirkelens sentrum skal være. Fortsett å holde nede museknappen og dra utover til du har ønsket størrelse på sirkelen. Når du justerer størrelsen, vises sirkelens radius i en snakkeboble ved siden av sirkelen.
  • Slik tegner du et rektangel: Klikk på rektangelikonet, og deretter der du vil ha et av hjørnene på rektangelet. Fortsett å holde nede museknappen og dra i det motsatte hjørnet til rektangelet har ønsket størrelse og proporsjoner.
  • Slik legger du til en egendefinert figur: Klikk på figurikonet, og deretter på kartet for å merke det første punktet i figuren. Fortsett å klikke på nye steder for å legge til nye punkter i figuren. Når du tegner, kan du angre handlingene dine, ett punkt av gangen, ved å klikke på Slett siste punktet-knappen. Klikk på det første punktet igjen for å lukke figuren.
  • Slik legger du til en tekst i en markør eller figur, eller for å redigere teksten:
  1. Klikk på markøren eller figuren. Dette åpner teksten som for øyeblikket er tilknyttet markøren eller figuren.
  2. Klikk på Rediger-knappen i snakkeboblen og skriv inn en tekst, eller rediger/slett teksten som allerede er i tekstboksen.
  3. Hvis du vil lagre endringene, klikker du på Lukk-knappen i snakkeboblen eller klikker utenfor snakkeboblen.

Hendelseskartet

Om

Du kan vise hendelseskartet i detaljvinduet for hver hendelse og i hendelsesoversikten i vinduet til høyre. I tillegg til hendelseskartets aktuelle status kan du se tidslinjen for hendelsens kartendringer. Dette er bare tilgjengelig i detaljvisningen for den valgte hendelsen. Du kan også se et kart som viser hovedposisjonen til de aktive hendelsene dine.

Funksjoner

Du kan zoome og panorere kartet, klikke på markører for å se tilhørende tekster, søke etter koordinater og vise tidslinjen for endringer som er gjort på kartet:

• Zoome inn og ut: Klikk på knappene med pluss () og minus () øverst til venstre på kartet, eller bruk musehjulet. Du kan også zoome inn ved å dobbeltklikke på et sted på kartet.
  • Forskyve kartet: Klikk og hold slik at pekeren endres til en lukket hånd, og dra deretter i ønsket retning.
  • Vedlagt tekst: Klikk på markøren for å se om det er tekst tilknyttet en hendelse på kartet.
  • Bytte til fullskjermmodus: Klikk på Fullskjerm-knappen nederst til høyre på kartet i detaljvisningsvinduet.

Søk i kartet

Du kan søke etter steder på kartet ved hjelp av koordinater.

1. Klikk på Søk-knappen () øverst til høyre på kartet for å vise søkeboksen.
  2. Skriv inn noen koordinater. Du kan bruke flere ulike koordinatformater, for eksempel:
  3.
  • Bredde- og lengdegrad i desimalgrader
  • Bredde- og lengdegrad i minutter og sekunder
  • UTM-koordinater (Universal Transverse Mercator)

Når du skriver i søkeboksen vil du se en hjelpetekst med eksempler på hvilke koordinatformater du kan bruke.

1. Når stedet er funnet, er den merket med en rød markør som er synlig frem til du tilbakestiller søkeboksen eller gjør et nytt søk.

Tidslinje for endringer

Fra hendelseskartet i detaljvisningen kan du se tidslinjen for endringer som er gjort på kartet.

Hvis du vil vise og skjule tidslinjen for endringene, klikker du på knappen Vis/skjul tidslinje for endringer () øverst til høyre på kartet.

Når tidslinjen vises, kan du se følgende elementer under kartet:

• Nederst – den totale tidsaksen for problemkartet, som starter når den første endringen ble gjort på hendelseskartet, og slutter med den siste endringen. Denne aksen har en glidebryter med justerbar start og slutt, som brukes til å zoome og panorere på tidslinjen.
  • Over den totale tidsaksen kan du se en innzoomet visning som bare viser den delen av tidsaksen som er mellom startpunktet og sluttpunktet på glidebryteren. Kartendringene er merket med blå prikker.
  • Kartet over tidslinjen viser et øyeblikksbilde av tegningene og markørene som var synlige på kartet på det valgte tidspunktet.

For å vise dato og klokkeslett for en bestemt endring holder du pekeren over det tilhørende punktet. Hvis du vil vise et øyeblikksbilde av kartet da en bestemt endring ble gjort, klikker du på det tilhørende punktet.

Zoome inn og ut, og gå frem og tilbake på tidsaksen:

• Dra håndtakene som markerer startpunktet og sluttpunktet på glidebryteren.
  • Bruk forhåndsinnstillingene for zoom som vises til venstre, over tidsaksen (1 m, 3 m, 6 m, YTD, 1 y, All) for å justere glidebryterens rekkevidde.
  • Dra glidebryteren til venstre eller høyre.
  • Skriv inn fra- og til-dato i boksene til høyre over tidsaksene.

Er du fornøyd?

Om arbeidsområde for hendelser

Registrer ny hendelse