Registrer ny hendelse

corinna.hammerstingl@f24.com oppdatert fra corinna.hammerstingl@f24.com

Registrer ny hendelse

1. Klikk Ny på funksjonslinjen i Listevisning eller i dialogboksen Bytt hendelse på systemlinjen, og klikk på Registrer ny hendelse.
  2. Fyll ut feltene og velg innstillinger for hendelsen i dialogboksen som åpnes.
  3.
  • Hendelsestype (må fylles ut) – klikk på eller merk av for én eller flere hendelsestyper
  • Hendelsespotensial (må fylles ut) – klikk for å velge hendelsespotensial (alvorlighetsgrad) for hendelsen.

Dialogboksen for registrering av en hendelse kan inneholde følgende elementer:

Felt

Beskrivelse

Kilde

Skriv navnet på personen eller organisasjonen som rapporterte hendelsen. Dette feltet har funksjonen Automatisk tekstfullføring. Dette feltet kan deaktiveres i modulinnstillingene.

Rapportert

Velg dato og klokkeslett da hendelsen ble rapportert. Som standard er aktuell dato og klokkeslett valgt. Hvis du vil velge en annen dato og/eller et annet klokkeslett, klikker du på feltet eller knappen Datovelger (), og i kalendervinduet som åpnes, velger du en dato og et klokkeslett og klikker på OK for å angi valgt dato og klokkeslett og lukke kalendervinduet.

Emne:

Må fylles ut. Skriv emnet eller tittelen til hendelsen.

Hendelsens tidssone

Som standard er standard tidssone for installasjonen (systemets tidssone) valgt. Du kan velge en annen tidssone fra nedtrekkslisten.

Beskrivelse

Skriv en kort beskrivelse. Disse feltene har funksjon for tekstformatering og for å legge til lenker eller bilder i teksten. Dette feltet kan deaktiveres i modulinnstillingene. Hvis installasjonen er konfigurert med en standardbeskrivelse, vises den i beskrivelsesfeltet. Du kan redigere eller erstatte standardbeskrivelsen.

Fase

Velg en fase fra nedtrekkslisten. Tilgjengelige verdier er standardverdier i systemet. Disse kan endres av CIM-administratorer.

Standard fasevalg er:

• Overvåkning: Hvis det er visse hendelser som sannsynligvis vil inntreffe, kan du overvåke hendelsene og nyhetene. Bruk denne fasevelgeren i en tidlig fase – forhåndsmobilisering.
  • Mobilisering: Tiltakskort om hva du skal gjøre for å mobilisere i en tidlig fase av hendelsen. Ofte før hendelsen har skjedd, slik at personalet har oversikt over hva de skal gjøre.
  • Håndtering: Tiltakskort når hendelsen pågår. Dette er tiltakene du iverksetter for å håndtere situasjonen i sanntid.
  • Normalisering: Tiltak som skal iverksettes når hendelsen endres og kan defineres som over toppunktet. Bruk denne fasevelgeren for å gå tilbake til en mer eller mindre normal innstilling – som før hendelsen oppsto.
  • Evaluering: Når hendelsen er over, kan du bruke denne velgeren for å evaluere og lære av iverksatte tiltak for hendelsen.
  • Annet: Tiltakskort som ikke er tilknyttet noen faser.

Hendelsestype

Velg hvilken hendelsestype du vil registrere. Eksempler på hvilke hendelsestyper virksomheten din kan bruke:

+

1. Naturkatastrofe
  2. Tap av kritisk infrastruktur
  3. Tilsiktet uønsket tiltak
  4. Markeds- og økonomisk utfordring
  5. Mulig omdømmeskade
  6. Brudd på informasjonssikkerheten

Hendelsestyper kan legges til, slettes og redigeres av CIM-administratorer. En hendelse kan inneholde flere typer. Hendelsestypene du velger vil avgjøre hvilke tiltakskort som automatisk er tilgjengelige for håndtering av hendelsen.

Hendelsespotensial

Velg et hendelsespotensial fra listen. Eksempler på hendelsespotensial bedriften kan bruke:

• Lav
  • Middels
  • Høy

Hendelsespotensial kan legges til, slettes og redigeres av CIM-administratorer.

Organisasjon

Velg om hendelsen skal være tilgjengelig for alle organisasjoner tilknyttet installasjonen, eller bare for en bestemt organisasjon og underavdelinger.

Vedlegg

Klikk på Legg til vedlegg () for å legge til et vedlegg (for eksempel et dokument eller bilde).

Rediger hendelseskart

Du kan redigere hendelseskartet i hendelsesskjemaet når du registrerer eller redigerer en hendelse. I redigeringsmodus kan du zoome, panorere og søke etter koordinater i kartet. Du kan også redigere standard kartlag, og plassere markører, tegninger og tekster.

Hvis du redigerer hendelseskartet fra hendelsesskjemaet, kan du bruke fullskjermmodus til å utvide kartet, slik at det fyller hele skjemaet. Klikk på Fullskjerm-knappen nederst til høyre på kartet for å bytte til/fra fullskjermmodus. Hvis du redigerer kartet i fullskjermmodus, må du huske å gå ut av fullskjermmodus før du lukker skjemaet. Hvis ikke mister du informasjonen du hadde lagt til i skjemaet, før du begynte å redigere kartet.

Legg til markører, tegninger og tekster

Før du begynner å legge til markører, tegninger og tekster på hendelseskartet, må du markere det primære stedet for hendelsen. Først aktiveres derfor kun Tegn en markør-knappen blant tegneverktøyene som vises til venstre på kartet.

• Hvis du vil plassere en markør på hendelsens primære posisjon, klikker du på Tegn en markør, og  deretter på stedet du vil plassere markøren. Hovedmarkørens posisjon er den eneste informasjonen om denne hendelsen som vises på et kart med flere aktive hendelser. Når hovedmarkøren er lagt til, aktiveres de gjenværende tegneverktøyene.

Prosedyren for å legge til andre markører er den samme som for å legge til hovedmarkøren. Den eneste forskjellen er at du kan legge til flere av hver av de andre markørtypene, men du kan bare legge til én hovedmarkør.

• Hvis du vil endre farge før du legger til en figur, klikker du på fargevelgeren () og velger en farge. Klikk deretter på tegneverktøyet du vil bruke, og tegn figuren. Du kan ikke endre fargen på en figur etter at du har begynt å tegne. Hvis du ønsker å endre fargen på en figur, må du slette figuren, velge ønsket farge og deretter tegne figuren på nytt.
  • Slik tegner du en enkel eller kompleks linje:
  1. Klikk på Tegn én eller flere linjer, og klikk deretter på kartet for å markere det første punktet på linjen.
  2. Fortsett å klikke på nye steder for å legge til nye punkter på linjen. Når du tegner, kan du angre handlingene dine, ett punkt av gangen, ved å klikke på Slett siste punkt-knappen ved siden av verktøyet for å tegne linjer
  3. For å avslutte linjen, klikker du igjen på det siste punktet.
  • Slik tegner du en sirkel: Klikk på sirkel-ikonet, og deretter der du vil at sirkelens sentrum skal være. Fortsett å holde nede museknappen og dra utover til du har ønsket størrelse på sirkelen. Når du justerer størrelsen, vises sirkelens radius i en snakkeboble ved siden av sirkelen.
  • Slik tegner du et rektangel: Klikk på rektangelikonet, og deretter der du vil ha et av hjørnene på rektangelet. Fortsett å holde nede museknappen og dra i det motsatte hjørnet til rektangelet har ønsket størrelse og proporsjoner.
  • Slik legger du til en egendefinert figur: Klikk på figurikonet, og deretter på kartet for å merke det første punktet i figuren. Fortsett å klikke på nye steder for å legge til nye punkter i figuren. Når du tegner, kan du angre handlingene dine, ett punkt av gangen, ved å klikke på Slett siste punktet-knappen. Klikk på det første punktet igjen for å lukke figuren.
  • Slik legger du til en tekst i en markør eller figur, eller for å redigere teksten:
  1. Klikk på markøren eller figuren. Dette åpner teksten som for øyeblikket er tilknyttet markøren eller figuren.
  2. Klikk på Rediger-knappen i snakkeboblen og skriv inn en tekst, eller rediger/slett teksten som allerede er i tekstboksen.
  3. Hvis du vil lagre endringene, klikker du på Lukk-knappen i snakkeboblen eller klikker utenfor snakkeboblen.

Er du fornøyd?

Rediger hendelseskartet

FACT24-alarmer i CIM